Apelul

 

                        Forumului pentru Noua Europa/ Forum for New Europe

                         al Cenaclului European/European Literature Circle

                              la incheierea primei sale reuniuni internationale

                              Brasov, Romania,  23 – 25 octombrie 2001

The most intense battle in global bussines today is not for capital or advanced technology, or market share. It is for talent”

( Six Forces Shape the Future of Business; PricewaterhouseCoopers)

                   

                             Stimati concetateni ai Planetei,

 

Cenaclul European, la un an de la fondarea sa, facand retrospectiva acestei perioade a constatat ca la inceput de mileniu adevarurile raman amare. Omenirea se afla la rascruce. Toate cuceririle inteligentei umane, toate sacrificiile generatilor sunt puse sub semnul intrebarii de proliferarea violentei. Undergroundul se iveste din caverne, cu viteza progreselor tehnologice, punand sub semnul  intrebarii existenta Planetei albastre. “A fi sau a nu fi”, devine din ce in ce mai actual.

            Suntem siguri ca nici una dintre problemele acute, saracia, subdezvoltarea, nu pot fi rezolvate prin teroare.

            Suntem siguri ca omenirea are resusele, capacitatea spirituala si vointa ferma sa impiedice ispita razbunarii.

            Prin acest apel dorim sa adaugam o voce, celorlalte voci care se pronunta pentru o Lume pasnica. Cat nu este prea tarziu.

            Prin oamenii de arta, cultura, stiinta, educatie, prezenti la lucrarile noastre solicitam guvernelor, tuturor factorilor resposabili sa extirpeze radacinile raului si sa asigure supravietuirea micutei noastre planete.

            Intr-un “Global Village”, solutiile nu pot fi decat globale.

            Apelam la toti cei interesati sa se alature initiativei noastre de a crea la Brasov, Romania a unui Centru European de Dezvoltare a Creatiei, Educatiei si Performantei Artistice, o institutie cu caracter metodic si aplicativ in vederea dezvoltarii Europei Creatoare (Creative Europe).

            Consideram ca prin arta, cultura, stiinta, educatie, credinta, ne putem opune cu succes violentei si instinctelor primare.

            Sprijinim initiativa talentatei pianiste romance, Mihaela Ursuleasa, membra fondatoare a Cenaclului European, de a deschide  in acest scop, o lista de donatie, prin acordarea unei burse pe timp de un an, unui tanar talentat.

            Lansarea, cu acest prilej a Programului “Civilization of Love”, idee scumpa Sfantului Parinte, Papa Ioan Paul al II-lea, poate sa ne calauzeasca pasii catre Speranta si Reconciliere

                                                            Asa sa ne ajute Dumnezeu

 

                                    Forumul pentru Noua Europa al Cenaclului European

Brasov,Romania

24 Octombrie 2001