Click for large image

Creativitate_copii.jpg

Creativitate copii

Copiii pot fi disciplinaţi prin joc şi pictură
Autor: Oana Dan
Evenimentul Zilei, 23 mai 2010

Şapte copii de şcoală primară, cu haine colorate şi multă bună dispoziţie, stăteau întinşi pe jos, pe nişte covoraşe în dungi albe şi maro.

Lucrau în perechi şi fiecare era pe rând om şi oglindă. Omul trebuia să se folosească doar de anumite simţuri pentru a comunica, iar oglinda îl imita. La finalul jocului, copiii explicau ce le-a plăcut mai mult şi de ce.
Elena Lupu şi Irina Calotă, prima pictor, a doua psiholog, ascultau cu mare atenţie. Fiecare cuvânt spus de copiii reprezenta o informaţie foarte preţioasă în sine. Cele două tinere şi-au propus, prin atelierul de dezvoltare personală pe care l-au iniţiat şi care se află la prima ediţie, să îi stimuleze pe copii să fie creativi, deschişi, sinceri, să vorbească despre ei şi despre dorinţele lor şi să coopereze unii cu alţii.
Astfel, ele recurg la o serie de jocuri interactive care pun accentul de dezvoltarea şi folosirea simţurilor şi pe desen şi pictură, ca formă de exprimare.
Cursuri săptămânale
„Nu m-am gândit niciodată la jocuri interactive cu un scop. Atunci când am descoperit latura de joc terapeutic am zis să combinăm toate laturile şi să facem un curs de dezvoltare personală”, explică Elena Lupu, care, în ultimii trei ani, a lucrat intens cu copii în cadrul unor ateliere de pictură.
Cele două au stabilit temele şi au realizat o curriculă a cursurilor în funcţie de care au pregătit jocuri. Odată ce au primit înscrieri pentru proiect, au deschis atelierul. Copiii care iau parte la cursurile programate vinerea de la 16:00 la 18:00 au vârste cuprinse între 5 şi 12 ani.
„Îşi descoperă valorile, explorează tot felul de lucruri noi, mergem pe tactil, auditiv, învaţă pictură, dar şi teoria picturii. Printre jocurile pe care le propunem există şi partea de dezvoltare a abilităţilor şi de urmărire a performanţei copiilor”, mai spune aceasta, subliniind că ea urmăreşte performanţa artistică a copiilor, care de multe ori este impresionantă.
O lună de astfel de cursuri, adică patru şedinţe, costă 250 de lei. Întregul modul durează aproape trei luni şi jumătate.
Copii se întorc mai disciplinaţi acasă
Irina Calotă, care este psiholog, spune că satisfacţia ei constă în reacţiile pe care le au părinţii când constată cum s-au schimbat copii lor.
Ea enumeră mai multe avantaje pentru copii, printre care, stimularea imaginaţiei şi creativităţii, învăţarea într-un mediu necompetitiv unde accentul cade pe comunicare, dezvoltarea unei imaginii echilibrate despre sine şi despre lume şi flexibilitate, care se manifestă prin acceptarea celorlalţi şi prin participarea la jocuri comune, interactive.
„La şcoală şi la grădiniţă mediul este competitiv şi copilului i se spune că nu este la fel de bun ca altul. Astfel el începe să se identifice cu eticheta şi să se poarte întocmai”, explică psihologul.
Părinţii joacă un rol foarte important în devenirea copiilor, consideră aceasta. Astfel, ei nu trebuie să îi cocoloşească prea mult, ci să îi lase să fie mai independenţi şi să facă şi singuri anumite lucruri. De asemenea, nu trebuie să îi critice pentru ceea ce nu ştiu încă să facă, ci să îi laude pentru ceea ce ştiu. „Altfel, copiii încep să creadă că nu sunt suficient de buni şi de capabili şi asta le afectează stima de sine şi încrederea în sine”.
Dar, mai spune aceasta, suntem prinşi într-un cerc vicios pentru că şi noi am fost crescuţi cu mesaje negative şi e foarte greu să te detaşezi de ele. De aceea, ea va demara în curând un curs pentru părinţi, pentru a completa lecţiile nonformale pe care le iau copiii.
„Din păcate la noi există şi mentalitatea că dacă eu nu ştiu ceva şi cer ajutorul altcuiva nu sunt în stare să ma descurc şi apare sentimentul de jenă. Dar, copilul nu vine cu manual de utilizare, nu este ca şi cum ai cumpăra un frigider”.
Copiii care nu se dezvoltă armonios şi liber în copilărie cresc cu o stimă de sine scăzută, iar în adolescenţă pot ceda mult mai uşor presiunii sociale pentru a fi acceptaţi şi asta explică de ce se apucă de băut şi de fumat în şcoală. „Le lipseşte acea putere interioară necesară pentru a spune eu nu vreau să fac asta”, crede Irina Calotă.
„Tocmai din acest motiv am creat acest atelier pentru ca ei să se simtă valorizaţi, acceptaţi, ascultaţi, să simtă că părerea lor contează. Încercăm să-i facem să vorbească despre ei şi despre dorinţele lor şi să dezvolte un discurs cât mai asertiv”, mai spune ea. Din acest motiv copiii se joacă într-un spaţiu deschis, unde nu există inegalităţi şi ierarhii ca la şcoală.
„Noi nu mergem pe ideea de pedeapsă, ci pe cea de consecinţă logică, le dăm posiblitatea de alege”, precizează tânăra.
Ce învaţă copiii la atelierul de dezvoltare personală
• Să-şi înţeleagă şi să-şi cunoască propriile simţuri
• Să se exprime prin mijloace artistice inedite, ceea ce le provoacă imaginaţia
• Să comunice cu ceilalţi într-o manieră plăcută
• Despre valorile sănătoase ale vieţii
• Să-şi descopere şi să-şi dezvolte gustul pentru artă şi frumos
• Să devină mai flexibili şi deschişi cu ceilalţi
• Să-şi construiască o imagine echilibrată despre sine şi despre lume